onsdag 18 januari 2012

Zermatt

Dagen i Zermatt började med iskyla så vi fick dra upp luvorna och bita ihop men med solen kom värmen. Det vart mycket piståkning eftersom all offpist var stenhård. Dessutom kändes Verbier-dagen i benen så jag ville ta det lite lugnt.
Både Zermatt och Verbier var flera dalar som satt ihop så man kund åka mellan. Inte som här i Chamonix där man på morgonen väljer vart man vill åka och sen åker där hela dagen. Både för och nackdelar med båda varianterna.

Från Zermatt ser man en mängd höga toppar bl.a. Matterhorn som är 4478 meter och känns igen på att det är så spetsigt..


Jag upplevde båda systemen som ganska platta. inte så mycket branta backar men många långa pister med lite fallhöjd. Vi hann med alla toppliftar i båda systemen fast jag hoppade över två stycken i Zermatt som Stefan fick åka själv.

Liftarna och kabinerna var mycket mordernare än i Chamonix. De stora kabinerna rymde upp till 150 pers (mot 55 pers i Flegere till exempel, vilket resulterar i ohärliga köer). En av de längsta vi åkte i Verbier var ett ägg som säkert tog runt 20 min.


 
Skidåkningen i Zermatt avslutades på en härlig uteservering i backen med utsikt över Matterhorn med solen i ansiktet.


En annorlunda sak med Zermatt är att det man inte får köra in med bil i staden vilket resulterar i att alla besökare måste parkera bilarna i staden Täcsh där vi övernattade. Enorma parkeringshus, som kostar pengar, och sen ett tåg till Zermatt, som kostar pengar, gör att det går en del pengar till saker man inte räknat med. Ska man stanna en längre tid bor man ju i Zermatt så man slipper åka tåget men det såg halvkul ut att kånka runt resväskor, skidor m.m. i snömodden för att ta sig till sitt hotell. För att lösa bilproblemet finns en massa små elbilar som fungerar som taxi, transporter och allt annat man inte kan göra till fots. När vi satt och käkade på McD innan vi skulle ta tåget hem kome en kille cyklande i snön på huvudgatan, men han blev stoppad av polisen för det fick man tydligen inte göra.

Om ni är i Schweiz och funderar på att stanna på McD kan jag bara informera er om att en BicMac & co kostar 101,50 kr. Billigt!

1 kommentar:

  1. Vad mycket spännande ni får vara med om. Schweiz är verkligen ett land som har lite egna ideér om saker och ting.

    SvaraRadera